Veelgestelde vragen
Informatiefilm wijziging van serum naar plasma
Bekijk hier de informatiefilm
Algemene vragen
RHMDC gaat voor een groot aantal routine chemietesten over van serum naar heparineplasma als afnamemateriaal.
Wat is het voordeel van de overgang van serum naar plasma?
- Het is niet meer nodig het materiaal te laten stollen. Het is direct af te draaien en te gebruiken voor analyse in het laboratorium. Zo is er snellere diagnostiek op spoedafdelingen mogelijk.
- De meeste laboratoria in Nederland zijn voor een groot aantal chemietesten reeds overgegaan naar plasma. RHMDC volgt nu ook. Dit maakt de uitwisseling van monsters tussen ziekenhuizen en laboratoria gemakkelijker.
De overgang in de kliniek staat gepland voor woensdagavond 6 november.
Wat is het verschil tussen serum en plasma?
Serum is de bovenstaande vloeistof na centrifugeren van een buis met gestold bloed. Plasma is bovenstaande vloeistof na centrifugeren van een buis met onstolbaar bloed als gevolg van een toevoeging van een antistollingsmiddel (in dit geval lithium heparine). De samenstelling van serum is vergelijkbaar met die van plasma, behalve dat de stollingseiwitten (zoals fibrinogeen) in serum grotendeels afwezig zijn.
Wat wijzigt er bij de overgang naar plasma?
Introductie van een nieuwe lichtgroene 3 ml lithiumheparine buis, nieuwe formulieren, nieuw barcodeboekje, aantal nieuwe werkwijzen en een enkele wijziging in referentiewaarden.
Wanneer wordt overgegaan van serum naar plasma?
In de kliniek wordt op woensdagavond 6 november overgegaan van serum naar heparineplasma .
Extern op maandag 25 november.
Welke bepalingen worden nog uit serum gedaan?
Klik hier voor de lijst met bepalingen die uit plasma worden gedaan
Wat is het verschil tussen de donkergroene en de lichtgroene buis?
Beide buizen bevatten het anticoagulans lithium heparine. De donkergroene buis bevat geen gel. De gel is nodig om het plasma van de cellen te scheiden en gescheiden te houden. Deze donkergroene buis wordt onder andere gebruikt bij genetische aanvragen.
Voor welke bepalingen gebruiken we de lichtgroene buis?
Voor een groot aantal routine chemiebepalingen.
Wat is de volgorde van de buizen als er een lichtgroene geprikt wordt?
De volgorde is; Blauw, rood, geel, lichtgroen, paars, grijs. Zie voor een volledig overzicht het volgordekaartje.
Kunnen alle in het lichtgroen aangekruiste bepalingen uit 1 buis, of heb ik er meerdere nodig?
Veel routine chemiebepalingen (weergeven in het lichtgroen) kunnen uit 1 buis worden geanalyseerd, mits juist gevuld. Voor een aantal chemiebepalingen wordt nog steeds serum gebruikt (gele buis). Dit zal te alle tijden worden aangegeven op het aanvraagformulier of aanvraagetiketten. Het is dus heel gebruikelijk om zowel een serum als een plasmabuis af te nemen.
Wat is de minimale hoeveelheid die in de buis moet?
De hoeveelheid bloed is 3 milliliter, bij normale vulling. Voor goede resultaten is het belangrijk om de buis correct te vullen. Bij ondervulling is de verhouding met de lithiumheparine niet optimaal. Mocht er toch minder bloed in de buis stromen, belucht dan de buis. Het laboratorium kan besluiten testen gedeeltelijk of helemaal niet uit te voeren.
Hoe vaak moet de buis worden gemengd?
De buis wordt 8–10 keer gemengd. Deze handeling is zeer belangrijk voor goede resultaten. Zie ook het volgordekaartje.
Ik ben vergeten de lichtgroene buis te prikken. Kan de bepaling nog steeds uit serum worden bepaald?
De bepaling kan nog steeds uit serum worden bepaald. Maar dit genereert extra werk voor het laboratorium waardoor er vertraging is in het opleveren van de resultaten.
Waarom zit er een gel onder in de buis?
De gel zal bij het centrifugeren van de buis een afscheiding vormen tussen de bloedcellen en het plasma. Het plasma wordt voor de analyses gebruikt.
Welk additief is toegevoegd aan de lichtgroene buis?
De lichtgroene buis bevat het anticoagulans lithiumheparine.
Waarom blijft de gele buis ook bestaan?
De gele serumbuis blijft ook bestaan omdat er nog steeds bepalingen zijn, die alleen uit serum kunnen worden bepaald. Voorbeelden hiervan zijn de Vitamine D, tumormarkers, hormonen en infectieserologie.
Is er ook een micro buisje voor baby’s?
Ja er bestaat een micro buisje met een lichtgroene dop.
Wat is het bestelnummer en het REF nummer van de nieuwe buis?
Het bestelnummer is 3112341 (alleen voor Reinier de Graaf Gasthuis en RHMDC) en het REF nummer is 367374. Voor huisarts- en verloskundigenpraktijken is het bestelformulier in de webshop aangepast.
Bij wie kan ik terecht als ik nog vragen heb?
Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met:
Klant Contact Centrum telefoonnummer 088- 260 4000. Zij kunnen u eventueel doorverwijzen naar een deskundige.
Aanvraagformulieren
Wat verandert er aan informatie in het aanvraagformulier?
- Er zijn nieuwe aanvraagformulieren met een aparte, groene, kolom voor de bepalingen die in plasma worden gedaan. Een aantal chemietesten gaat nog altijd uit serum, zoals Vitamine D.
Voor een lijst met bepalingen die in serum worden bepaald klik hier - Uw persoonlijke AGB- code wordt op het aanvraagformulier gedrukt.
- Er worden géén bloedafnametijden en/ of individuele praktijklogo’s meer op de aanvraagformulieren gedrukt.
Wat verandert er aan het nieuwe aanvraagformulier voor verloskundigen?
Het nieuwe algemene aanvraagformulier voor verloskundigen vervangt het 12e weeks formulier en kunt u ook gebruiken voor de overige aanvragen tijdens de zwangerschap en neonataal bilirubine.
Wij verzoeken u vriendelijk om bij de aanvraag van één van de pakketten (m.u.v. het hematologie pakket) de datum à terme te vermelden. Dit geldt ook voor de voor de 27e weeks pakketten en de ADCC-test. Vanuit het RIVM is de vermelding van de datum à terme een verplichting om de aanvraag in behandeling te mogen nemen en ook vergoed te krijgen.
Waar kan ik mijn aanvraagformulieren bestellen?
Bestellen van aanvraagformulieren verloopt via de webshop.
In de webshop is er naast de button voor het bestellen van uw producten, een extra button bijgekomen ‘Bestellen aanvraagformulieren’ Door hier op te klikken komt u in het aanmeldveld waar u uw aanvraagformulieren kunt bestellen. Op het nieuwe aanvraagformulier wordt de AGB- code van de zorgverlener gedrukt.
Let op: U dient uw bestelling van de aanvraagformulieren eerst af te ronden, alvorens producten in de webshop te kunnen bestellen.
Bestellen voor meerdere zorgverleners werkzaam in één praktijk
In het formulier is de mogelijkheid voor praktijken waar meerdere zorgverleners werkzaam zijn, om voor iedere zorgverlener apart formulieren aan te vragen. Via het + tekentje kunt u een extra veld openen. Hierbij dient u altijd de persoonlijke AGB- code van de zorgverlener in te vullen!
Let op: Als u voor meerdere artsen tegelijk bestelt dan is het aantal formulieren dat u in de eerste bestelling plaatst, ook het aantal formulieren dat voor de andere artsen wordt aangevraagd. Indien u een afwijkend aantal wenst, dan kunt u dit in het opmerkingenveld aangeven.
Wat is de levertijd van mijn aanvraagformulieren?
De levertijd bedraagt maximaal 7 werkdagen.
Bestelt u dus tijdig uw aanvraagformulieren. Wilt u levertijd vermijden, vraag dan zoveel mogelijk laboratoriumdiagnostiek via Zorgdomein aan.
Wanneer krijg ik de nieuwe aanvraagformulieren?
De komende weken worden de aanvraagformulieren en barcodeboekjes omgeruild. Legt u deze klaar voor onze koerier? Praktijken waar incidenteel bloed wordt geprikt en geen koerier langskomt, vragen we de oude formulieren zelf weg te gooien.
Barcodeboekje
Wat is er veranderd in het nieuwe barcodeboekje?
Er zijn nieuwe barcodeboekjes ontworpen. Met dit ontwerp zijn er nog meer veiligheidswaarborgen ingebouwd.
Het barcodeboekje bevat vier nieuwe etiketten en een extra etiket voor divers materiaal. Op het etiket voor de bloedgroep/irregulaire antistoffen is ruimte voor naam en geboortedatum (verplicht). Het strookje aan de rechterkant kan worden gebruikt voor de schaduwlijst. Hierop wordt naam en geboortedatum geschreven en aangevinkt welke materialen zijn geprikt.
Klik hier op de afbeelding voor het nieuwe barcodeboekje. De pijlen geven aan welke elementen zijn toegevoegd.
Wanneer krijg ik de nieuwe barcodeboekjes?
De komende weken worden de aanvraagformulieren en barcodeboekjes omgeruild. Legt u deze klaar voor onze koerier? Praktijken waar incidenteel bloed wordt geprikt en geen koerier langskomt, vragen we de oude formulieren zelf weg te gooien.
In de externe nieuwsbrief staat dat oude formulieren en oude barcodeboekjes aan de koerier moeten worden teruggegeven. Moeten oude formulieren die voor de komende maanden al klaarliggen worden overgeschreven?
Nee dat hoeft niet. Serum kan gewoon naast plasma worden ingestuurd.
Kan ik het nieuwe barcodeboekje in combinatie met een oud formulier gebruiken?
Ja dit is geen probleem.
Mag ik nog pakketcodes gebruiken?
Op de huidige pakketlijsten staat geen heparinebuis. De meest gebruikte pakketcodes worden nu voor plasma ingericht. Deze zijn na de overgang op 25 november actief.
Barcode-etiketten
Gebruik barcode-etiketten
Belangrijk bij het gebruik van de barcode-etiketten: Plak deze precies op het witte vlak aan de bovenkant, zodat er onder de dop nog een kleine open rand te zien is. Dit i.v.m. de leesbaarheid door de machines.
Voor de bepaling van de bloedgroep is een 6 ml EDTA buis noodzakelijk.
Webshop
Bestellen aanvraagformulieren via de webshop
In de webshop is er naast de button voor het bestellen van uw producten, een extra button bijgekomen ‘Bestellen aanvraagformulieren’. Door hier op te klikken komt u in het aanmeldveld waar u uw aanvraagformulieren kunt bestellen. Op het nieuwe aanvraagformulier wordt de AGB- code van de zorgverlener gedrukt.
Let op: U dient uw bestelling van de aanvraagformulieren eerst af te ronden, alvorens producten in de webshop te kunnen bestellen.
Bestellen voor meerdere zorgverleners werkzaam in één praktijk
In het formulier is de mogelijkheid voor praktijken waar meerdere zorgverleners werkzaam zijn, om voor iedere zorgverlener apart formulieren aan te vragen. Via het + tekentje kunt u een extra veld openen. Hierbij dient u altijd de persoonlijke AGB- code van de zorgverlener in te vullen!
Let op: Als u voor meerdere artsen tegelijk bestelt dan is het aantal formulieren dat u in de eerste bestelling plaatst, ook het aantal formulieren dat voor de andere artsen wordt aangevraagd. Indien u een afwijkend aantal wenst, dan kunt u dit in het opmerkingenveld aangeven.
Levertijd aanvraagformulieren
De persoonlijke AGB- code van de zorgverlener wordt door de drukker op de aanvraagformulieren, gedrukt. De levertijd bedraagt maximaal 7 werkdagen.
Bestelt u dus tijdig uw aanvraagformulieren. Wilt u levertijd vermijden, vraag dan zoveel mogelijk laboratoriumdiagnostiek via Zorgdomein aan.
Bestelling producten
In de webshop zijn bij alle producten die u gewend bent te bestellen, afbeeldingen geplaatst. Zo ziet u in één oogopslag of u het juiste product heeft besteld.
Welke artikelen zijn in de webshop toegevoegd?
De 3ml Lithium Heparinebuis en de K2 EDTA 6ml zijn aan het assortiment toegevoegd.